Din handlekurv

Handlekurven din er tom

Check out these collections.

Flavonoider: Hjernefordeler i mat

Flavonoider: Hjernefordeler med flavonoider i mat

Har du noen gang lurt på om det finnes en hemmelig ingrediens som kan styrke hukommelsen når du blir eldre? Ny forskning fra USA gir spennende resultater om sammenhengen mellom kognitiv aldring og flavonoider, en type forbindelse som finnes i enkelte frukt og grønnsaker [1].

Tidligere forskning på mus vist tegn til at flavonoider har kunne øke mengden av blodkar og hjerneforbindelser. Men, hva med mennesker?

Hva er flavonoider?

Flavonoider er en gruppe naturlige forbindelser som finnes i ulike frukt, grønnsaker og drikker. Flavonoider er polyfenoler som gir flott farge til frukter og bær som beskytter dem mot solen. De virker som antioksidanter. Flavonoider deles inn i undergrupper basert små forskjeller i grunnstrukturen. De vanligste er f.eks flavoner, flavonoler, antocyanidiner, flavanoner, flavanoler og isoflavonoider. Flavonoider har lenge vært i søkelyset for deres potensielle helsefordeler. Les videre for å oppdage studiets resultater og matvarer rike på flavonoid-forbindelser.

Hva er kognitiv aldring?

"Kognitiv aldring" og flavonoider - AgeLab.no

"Kognitiv aldring" beskriver nedgangen i kognitive evner som skjer når vi blir eldre, uavhengig av sykdommer i sen alder. Hippocampus, et område i hjernen, blir påvirket av denne nedgangen. Denne delen av hjernen, som ligner en liten sjøhest, er involvert i flere viktige funksjoner:

  • Hukommelse: Den hjelper oss med å lage og lagre minner.
  • Romlig orientering: Den hjelper oss med å forstå hvor vi er i et rom eller sted.
  • Følelser: Den påvirker hvordan vi føler, spesielt hvordan vi reagerer på situasjoner basert på tidligere erfaringer.
  • Læring: Den spiller en nøkkelrolle når vi lærer nye ferdigheter eller informasjon med å koble det sammen med det vi allerede vet.

Studiet i punkter

  • Studiet: Var et tillegg til COSMOS (COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study) og ble nylig publisert i PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America).

  • Problemstilling: Er det en sammenheng mellom kognitiv aldring og inntak av flavonoider? Forbedrer inntak av flavonoider hukommelsen, spesielt hos de med et dårligere grunnleggende kosthold?

  • Metode: Litt over 3 500 friske kvinner og menn deltok i en dobbeltblindet studie. De var i gjenommsnitt 71 år gamle, flertallet hadde "collegeutdanning" eller bedre. Deres fødeinntak var omtrent som gjennomsnittet for landets befolkning, eller bedre. De ble tilfeldig tildelt en 3-års intervensjon med kakaoekstrakt (500 mg kakao flavonoider) eller et placebo. Studiet brukte en kombinasjon av kostholdsvurderinger, hukommelsestester og avanserte hjerneavbildningsteknikker.

  • Resultater: Det var ingen signifikant forbedring i hukommelsen for alle deltakere etter 1 år, men de med et tidligere dårligere kosthold eller lavere inntak av flavonoider viste betydelig forbedret hukommelse! Dessuten, var økningen i flavonoider i blodet direkte assosiert med hukommelsesforbedring.

Nøkkelfund - flavinolers kraft til å styrke hukommelsen

  • Forbedring av hukommelsen: Deltakere med høyere flavonoider inntak viste en betydelig forbedring i hukommelsesskår.

  • Reduksjon i nedgang: Det ble observert en reduksjon i aldersrelatert hukommelsesnedgang blant de med et flavonoidrikt kosthold.

  • Ytterligere fordeler: Flavonoider ble også knyttet til forbedret hjerte- og karhelse og redusert betennelse.

  • Begrensninger: Selv om studien viste positive resultater, var det ingen signifikant forbedring i hukommelsen for alle deltakere etter 1 år. Dette antyder at effekten av flavonoider kan være mer uttalt hos individer med et lavere inntak av flavonoider. Det er nødvendig med mer forskning for å bekrefte disse funnene.

Hvilke matvarer har flavonoid-forbindelser?

Top 7 liste over matvarer rike på flavonoider - AgeLab.no

Klar til å gi hukommelsen din en flavonoid-boost? Her er en top 7 liste over mat som har mange flavinol-forbindelser og rike på flavonoider. I tilfeldig rekkefølge:

  1. Te: Både grønn og svart te er kjent for å være rike på flavonoider.

  2. Kakao og mørk sjokolade: Dette er kanskje de mest kjente kildene til flavonoider.

  3. Bær: Spesielt bjørnebær og bringebær.

  4. Druer: Røde og lilla druer har en tendens til å ha høyere innhold av flavonoider.

  5. Epler: Spesielt skallet på eplene.

  6. Sitrusfrukter: Slik som appelsiner, sitroner og grapefrukt.

  7. Røde grønnsaker: Som tomater og rødløk.

Konklusjon

Å opprettholde en frisk hjerne gjennom årene er essensielt for et langt og sunt liv. Denne studien tyder på at et høyt inntak av frukt og grønt kan ha positive effekter på hukommelsen og blodkarene. Flavonoider i matvarer ser ut til å kunne motvirke noen av aldringens naturlige effekter på hjernen. Med en økning i antall eldre som lider av demens, blir det stadig viktigere å vurdere om eldre får i seg tilstrekkelig med frukt og grønt. De nordiske ernæringsrådene fra 2023 anbefaler et daglig inntak på 500–800 g frukt og grønt. Basert på denne studien kan det argumenteres for at middelaldrende voksne og eldre bør vurdere å øke sitt inntak enda mer for å forebygge kognitiv aldring.

Utforsk flere spennende forsknings- og vitenskapsartikler i vitensbanken på AgeLab.no. Vi er Norges Longevityportal og spesialist på anti-aldring, livsstil, trening og tilskudd som Nikotinamid ribosid (NR), NMN og Resveratrol.

Kilde

  1. Brickman AM, Yeung LK, Alschuler DM, Ottaviani JI, Kuhnle GGC, Sloan RP, Luttmann-Gibson H, Copeland T, Schroeter H, Sesso HD, Manson JE, Wall M, Small SA. Dietary flavanols restore hippocampal-dependent memory in older adults with lower diet quality and lower habitual flavanol consumption. Proc Natl Acad Sci U S A. 2023 Jun 6;120(23):e2216932120. doi: 10.1073/pnas.2216932120. Epub 2023 May 30. PMID: 37252983; PMCID: PMC10265949.

 
Forrige innlegg
Neste innlegg